Pudim flan  caramelpudding (portugal)

Pudim flan caramelpudding (portugal)

Smulweb imageSmulweb

Een klassieker uit Portugal die je geproefd moet hebben: Pudim flan caramelpudding. Deze luchtige pudding bevat een zachte caramel. Serveer als dessert na een typisch Portugese maaltijd of bij de koffie. Bekend van oost naar west, noord naar zuid. Makkelijk te maken en onwijs lekker!

60 min bereiden

dessert

6 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Pudim flan caramelpudding (portugal) op tafel.

  1. Voorverwarm de oven op 170 graden (gasstand 2-3). Rooster in het midden van de oven.
  2. Doe de eieren in een kom met 100 gram suiker, het vanillemerg en het zout. Laat de rest van de suiker onder geregeld omroeren in een droge koekenpan caramelkleurig worden. (NIET TE DONKER!)
  3. Neem de pan van het vuur en schenk de caramel direct in de schaal. Draai deze rond zodat de caramel de bodem en de zijwanden bedekt. Gebruik pannenlappen want de caramel is zeer heet! Maak eventueel extra caramel als je te weinig hebt.
  4. Klop het mengsel van eieren, suiker en vanillemerg goed los met een vork. Schenk er de room en melk bij, maar klop de vloeistof beslist niet luchtig. Meng er eventueel een snufje kaneelpoeder door (maar dan is het niet meer origineel). Zeef het eiermengsel en vul er de ovenschaal mee.
  5. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bind eventueel vast met touw. Zet de ovenschaal in een braadslede. Vul de braadslede met kokend water tot driekwart van de hoogte van de ovenschaal. Plaats het geheel (voorzichtig vanwege het hete water) in de oven. Bak het geheel ongeveer 1 uur totdat het eiermengsel stevig is. Controleer dit met een satehprikker of breinaald. Deze moet droog uit de pudding komen. De baktijd kan wat langer of korter zijn.
  6. Laat de pudding in de schaal wat afkoelen. Stort de pudding op een groot bord. De caramelsaus loopt nu over de pudding en geeft er een mooi kleurtje aan.
  7. Je kunt de pudding een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Zet de schaal voor het storten in een bak met warm water zodat het makkelijker gaat. Door het bewaren kan de pudding iets wateriger worden.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Flan