Oliebollen

Oliebollen

Smulweb imageSmulweb

Zoet, knapperig en perfect voor Oudejaarsavond: oliebollen van oma's recept. Met sappige krenten, rozijnen en stukjes appel in het beslag. Bakken maar, duimen dat ze rijzen en happen maar!

10 min bereiden

ontbijt

20 personen

voedingswaarde onbekend

(6)

  • 75 g Krenten

Bereidingswijze

Zet in 6 stappen deze heerlijke Oliebollen op tafel.

  1. Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur wellen in wat lauw warm water. Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken. Snij daarna de appels in kleine blokjes van ca. 3/4 cm en voeg deze samen met de krenten en rozijnen.
  2. Los de gist op in de lauwe melk.
  3. Voeg de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg de boter en suiker toe en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat. Voeg de citroensap en de garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe.
  4. Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen. Let erop dat de kom groot genoeg is, anders kan het letterlijk de pan uit rijzen. Oma gebruikte een emmertje en dekte deze af met een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen. Na ca. 30 minuten sla het deeg neer en laat het nogmaals omhoog komen.
  5. Verhit de olie tot ca. 175 graden in een pan. Gebruik daarvoor een natgemaakte juslepel of een ijsbollenschep.
  6. Bak steeds zoveel bollen tot ze goudbruin zijn en nog ruim door de pan zweven.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Gebak Oliebollen