Appeltaartje met ijsthee

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Desserts
Foto: Frank Croes ©

Maak van je paasbrunch een feest met een gigantisch aanbod aan heerlijke recepten!

Maak van je paasbrunch een feest met een gigantisch aanbod aan heerlijke recepten!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 x 250 g Granny Smith appels in blokjes
250 g Jonagold appels in blokjes
3 abrikozen in blokjes
1 sinaasappel (sap)
0,5 citroen (sap)
1 tl kaneelpoeder
1 tl verveine
2 limoenblaadjes
0,5 kaneelstokje
1 steranijs
1 fijngesneden stengel citroengras
1 vel roomboter bladerdeeg
6 Granny Smith appels
1 scheutje vlierbloesemsiroop
2 limoenblaadjes
0,5 kaneelstokje
1 fijngesneden stengel citroengras
2 partjes citroen
100 g appelwater
1 g lycithine
1 el kristalsuiker
0,25 Granny Smith appel in fijne reepjes
1 hand citroenmelisse
Green Egg barbecue
brander
sapcentrifuge
2 theezakjes
4 uitsteek vormpjes

Bereiden:

Maak de appelcompote:

Verwarm de Green Egg barbecue tot 200°C. Vermeng het eerste deel van de Granny Smith blokjes met de Jonagold blokjes, de fruitsappen en het kaneelpoeder. Leg alles op een schaaltje. Doe de kruiden in een theezakje, leg dit bij de appeltjes en plaats ze ca. 45 min. in de barbecue.

Haal de compote uit de barbecue en vermeng met de resterende helft Granny Smith blokjes en de abrikozen.

Maak het bladerdeeg:

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg een bakmatje op de bakplaat en leg het vel bladerdeeg hierop. Prik met een vork gaatjes in het deeg en dek af met een tweede bakmatje. Plaats er een tweede bakplaat op en bak ca. 20 min. in de voorverwarmde oven. Verwijder de bovenste bakplaat en het bovenste bakmatje en laat nog 5 min. uitbakken.

Maak het appelwater:

Plaats de appels even in de diepvries. Verwerk de koude appels tot sap in de sapcentrifuge. Giet het sap door een koffiefilter en breng het appelwater op smaak met een scheutje vlierbloesemsiroop. Neem 1/3 van het water en maak hier ijsblokjes van.

Maak de thee:

Meng de kruiden in een theezakje, leg in een glas en giet er 1/3 van het appelwater bij.

Maak het appelschuim:

Meng het appelwater met de lycithine, dek af met folie en schuim het geheel op met een staafmixer.

Serveren:

Steek 4 vormpjes uit het bladerdeeg. Vul de vormpjes met compote, werk af met suiker en karameliseer met de brander. Haal de vormpjes voorzichtig los en werk af met citroenmelisse en reepjes Granny Smith. Verdeel de thee over 4 glazen, doe in elk glas 3 ijsblokjes en werk af met het appelschuim. 

Uit het boek "Roger van Damme Desserts"

Het eerste dessertboek van Roger van Damme! Met 31 originele desserts en meer dan 150 praktische tips! In dit boek leer je desserten maken zoals Roger van Damme ze op njam! presenteert. Zelfs een leek kan eraan beginnen. Elk van de desserts bestaat uit een basisbereiding, die stap voor stap wordt uitgelegd, en een aantal extra bereidingen en garnituren.

Met de eenvoudige basisbereidingen tover je 31 heerlijke desserts op tafel. De extra's zijn de kers op de taart. Het gaat om mousses, crèmes, sorbets, sauzen en decoraties waarmee je desserts creëert zoals een toppatissier. Er zijn zeer gemakkelijke extra's bij, maar ook iets meer bewerkelijke. Je kunt ze naar eigen wens en kookkennis toevoegen of weglaten.

Op die manier kan zowel de absolute beginner als de meer gevorderde liefhebber originele en smaakvolle desserts maken met een persoonlijke toets. Dit boek is meer dan een louter receptenboek. Het bevat ook uitgebreide informatie en praktische tips over de gebruikte ingrediënten. Dit is een onmisbaar boek voor wie een passie voor desserts heeft.

  • Titel: Roger van Damme Desserts
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 987-90-5916-534-2
  • Pagina's: 240
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declerq
Lees meer over Roger van Damme Desserts

Inspiratie & blog