Bereidingswijze
Zet in 16 stappen deze heerlijke Moussaka met fetakaas op tafel.
- Bestrooi aubergine aan beide kanten ruim met zout en laat het 30 minuten staan. Spoel het daarna af met water en dep droog met keukenpapier.
- Bestrijk aubergine met olijfolie en bak de plakjes in een grote koekenpan aan beide kanten tot goudbruin van kleur.
- Vet een grote ovenschaal in met olijfolie en bestrooi met broodkruim.
- Smelt boter in een grote steelpan en meng de bloem erdoor voor de bechamelsaus.
- Kook de roux zachtjes tot het gaar en zanderig is.
- Haal roux van het vuur en meng 3/4 van de melk er met een garde doorheen. Doe de pan weer terug op het vuur.
- Laat de saus 10 minuten zachtjes koken. Voeg fetakaas de laatste 5 minuten toe en voeg de overige melk toe als het te dik wordt. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Fruit voor de vleessaus ui en knoflook in olijfolie tot het zacht is.
- Voeg gehakt toe en bak tot het rul is.
- Voeg tomatenpuree toe en bak dit voor 3 minuten om te ontzuren.
- Voeg kruiden toe met tomaten en wijn en breng op smaak met zout en peper.
- Laat de saus voor 45 minuten zachtjes koken en voeg runderbouillon eraan toe als de saus te dik wordt. Laat de saus afkoelen.
- Leg een laag aubergineplakken (1/4 ervan) onder in een ovenschaal voor de samenstelling en het bakken van de moussaka.
- Daarover komt 1/3 van de gehaktsaus.
- Herhaal het proces nog 2 keer, eindigend met een laag aubergineplakken.
- Verdeel geraspte fetakaas erover en bak de moussaka bij 180-200°C voor 1 uur tot het door en door warm en goudbruin van kleur is bovenop.