Erwtensoep ( snert)

Erwtensoep ( snert)

Smulweb imageSmulweb

Maak de ultieme winter-erwtensoep (snert) volgens dit traditionele nederlandse recept. Twee uur op het fornuis en je zet een heerlijke, stevige soep met runderbouillon, buikspek, worst, en groenten op tafel. Voeg eventueel peper, bouillonpoeder/-blokje en zout toe om de perfecte smaak te creëren.

120 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 300 g Knolselderij

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Erwtensoep ( snert) op tafel.

  1. Zet de split erwten, ongewassen op met 1,5 liter koud water en breng al goed roerend (liefst met plate spatel en geen garde, dan koekt de boel veel minder aan) langzaam aan de kook. Laat 5 min koken op laag vuur.
  2. Doe de uitgeknepen verse worst in een andere pan en maak het los met een vork of spatel en voeg 1 liter kokend water toe. Kook de worst samen met de spare rib, karbonade, speklap, gerookt buik spek reepjes tot alles gaar is en het vlees van het bot valt. Haal de spare rib, speklap en karbonade uit het kookvocht en laat iets afkoelen.
  3. Voeg de kookvocht met uitgeknepen verse worst en spekjes toe aan de pan met split erwten. Roer goed door en breng weer zachtjes aan de kook. Voeg nu ook de gesneden groentes toe.
  4. Ontdoe het wat afgekoelde vlees van bot en snij alles in fijne reepjes en voeg toe aan de soep. Voeg de 2 potjes runderbouillon toe en laat het geheel langzaam gaar worden in ca. 2 uur op laag vuur tot alle spliterwten zijn opgelost en er een stevige soep is ontstaan. Is de soep te dik, voeg dan wat water toe
  5. is de soep te dun, dan iets verder in laten koken.
  6. Voeg nu de maggiplant, dobbelsteentjes uitgebakken vetspek, rookworst, uitgebakken buikspek/ontbijtspek en de Groninger droge worst toe. Laat nog een kleine 5 minuten onder goed roeren op hoog vuur koken.
  7. Draai het vuur uit en breng de soep eventueel verder op smaak met peper, bouillonpoeder/-blokje en zout.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Soep