Filippijns recepten

Zelf Filippijns gerechten maken! Ontdek de lekkere en makkelijke Filippijns recepten van Jumbo.


Uitgelicht recept

Tip van Jumbo Caldereta ( filippijnse stoofpot van kip )

Caldereta ( filippijnse stoofpot van kip )

smulweb badge smulweb

Filippijnse stoofpot van kip in bouillon met laurierblaadjes, groenten als wortel, ui, paprika en aardappelblokjes verrijkt met tomatenpuree, smeerleverworst en olijven bij het ui- en paprikamengsel. Heerlijk! Serveer de caldereta met rijst en eventueel met peperoncini of sambal voor wat pit.

60 min bereiden hoofdgerecht 4 personen

(2)

Ingrediënten

  • 725 g Kip drumstick
  • 250 ml Kippenbouillon, bereid
  • 0.25 tl Peper zwart
  • 1.5 g Zout
  • 2.5 Laurierblaadjes
  • 250 g Vastkokende aardappelen
  • 200 g Winterpeen
  • 1 Uien
  • 1 el Olijfolie
  • 2 Teen Jumbo Knoflook
  • 1 Groene paprika
  • 40 g Groene olijven
  • 60 g Tomatenpuree
  • 40 g Leverworst
  • 1 el Azijn

Bereidingswijze

Zet in 5 stappen deze heerlijke Caldereta ( filippijnse stoofpot van kip ) op tafel.

  1. Pak een kleine kook- of steelpan met deksel (liefst één waar de kip net naast elkaar in past). Leg de laurierblaadjes in de pan. Ontvel de kip (het vel wordt niet gebruikt) en doe de kip in de pan en giet de bouillon erbij. Voeg 1 volle theelepel zout en 1/4 theelepel peper toe. Breng de kip aan de kook, leg een deksel op de pan en laat de kip circa 25-30 minuten zachtjes koken (langer mag ook).
  2. Schil en pit de aardappelen. Snijd ze in circa 2 centimeter grote blokjes. Bewaar ze tot gebruik onder water. Maak de wortel(s) schoon (schrap ze onder de kraan of schil ze met een dunschiller). Snijd de wortel(s) in circa 1 centimeter grote blokjes en zet ze opzij voor later gebruik. Maak de paprika schoon (wassen, steel, zaden en zaadlijsten verwijderen) en snijd hem in blokjes of repen. Pel en snipper de ui.
  3. Pak een grote kook-, hapjes- of koekenpan met deksel, doe er een eetlepel olie in zet 'm op een matige hittebron. Fruit de uiensnippers en paprika - af en toe omscheppend - in de olie tot de ui lichtbruin en paprika beetgaar is. Pel de knoflook en hak of snijd de tenen fijn en fruit de knoflook mee met de uien en paprika. Halveer de olijven.
  4. Doe de tomatenpuree, smeerleverworst en olijven bij het uien/paprikamengsel in de pan en zet de hittebron onder de pan uit. Haal de kip uit de bouillon en leg hem op een bord. Doe de wortel- en aardappelblokjes (zonder het water!) in de bouillon en voeg - alleen als het nodig is - water toe tot de blokjes net onder staan. Breng de bouillon aan de kook, leg een deksel op de pan en kook de blokjes gaar (duurt circa 10 minuten vanaf het moment dat de bouillon kookt).
  5. Ontbeen de kip en snijd het kippenvlees in stukjes en doe ze bij het ui- en paprikamengsel in de pan. Zet de hittebron onder de pan met wortel- en aardappelblokjes uit. Schep of giet een flink scheut kippenbouillon (uit de pan wortel- en aardappelblokjes) bij het ui- en paprikamengsel. Zet de pan met het ui- en paprikamengsel op een halfhoge hittebron en roer de bouillon door het ui- en paprikamengsel tot er een gladde saus ontstaan is. Roer de rest van de bouillon door de saus en breng de saus op dikte. Roer de aardappel- en wortelblokjes erdoor en breng de caldereta op smaak met een eetlepel azijn en zo nodig nog zout en/of (cayenne) peper.