15x Sauzen & dressing voor salades

Een salade maak je helemaal af met een zelfgemaakte dressing. In dit blog zetten we maar liefst 15 heerlijke sauzen en dressings voor salades op een rijtje. De bereiding voor al het onderstaande is hetzelfde: meng de ingrediënten in een glas, kommetje of kopje en giet over je sla of salade.

1. Eenvoudige zoetzure dressing

Deze zoetzure dressing is onder andere lekker bij gewone kropsla met bijvoorbeeld kerstomaatjes en plakjes hardgekookt ei.

1 eetlepel witte azijn (de gewone) 3 eetlepels zonnebloemolie 1 eetlepel heel fijn gesneden ui of sjalotje Mespunt peper 1 theelepel mosterd ½ eetlepel honing of suiker (of meer naar smaak) 1 eetlepel mayonaise
image text

2. Italiaanse dressing

Met de grote hoeveelheid aanwezige smaakmakers is deze dressing een aanrader bij rucola met kappertjes, gedroogde tomaten, mozzarella, lente-uitjes en olijven.

1 eetlepel balsamico-azijn 3 eetlepels olijfolie 2 theelepels mosterd Versgemalen peper ± ½ eetlepel honing (of meer naar smaak) 2 theelepels oregano of Italiaanse kruiden 2 lente-uitjes in smalle ringetjes
image text

3. Sausje op basis van frambozenazijn

Smaakt heel goed over eikenbladsla met bijvoorbeeld: blokjes oude kaas, walnoten, ham, lente-uitjes, tomaatjes, appel en peer.

1 eetlepel frambozenazijn 1 eetlepel walnotenolie 2 eetlepels zonnebloemolie 2 theelepels mosterd ± ½ eetlepel honing Peper
image text

4. Citroendressing

Deze supersimpele dressing is lekker bij iedere salade! Combineer met iets zoets in de sla, zoals plakjes banaan, mango of aardbeien.

1 eetlepel citroensap (vers geperst) 3 eetlepels olijfolie Versgemalen peper
image text

5. Basilicumdressing met pijnboompitten

Lekker door rucola of gemengde sla. Wat je zoal kunt toevoegen: aardbeien, blokjes feta, kerstomaatjes, stukjes gedroogde tomaten of reepjes paprika.

1 eetlepel balsamicoazijn 3 eetlepels olijfolie 1 flinke eetlepel verse basilicum, fijngehakt 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten Versgemalen peper
image text

6. Mosterddressing

Lekker met romaine sla, gecombineerd met gebakken spekreepjes, gefruite uisnippers, blokjes jonge kaas, plakjes rijpe peer,  gebakken champignons en reepjes rauwe ham.

1 eetlepel rode wijnazijn 3 eetlepels olijfolie 1 eetlepel Dijon mosterd Versgemalen zwarte peper 2 gesnipperde lente-uitjes
image text

7. Dressing van limoensap en koriander

Een frisse dressing die lekker is door een stevige slasoort met blokjes gebakken of gerookte kipfilet, gebakken grote garnalen, reepjes mango en plakjes banaan.

1 eetlepel limoensap 1 eetlepel witte wijnazijn 4 eetlepels olijfolie 1 eetlepel fijngehakte koriander
image text

8. Yoghurtdressing

Makkelijk, fris en romig: deze yoghurtdressing is heerlijk over een komkommersalade, maar ook door stevige sla met komkommerblokjes en reepjes paprika.

100 ml yoghurt 1,5 eetlepels witte wijnazijn 1 eetlepel verse munt, fijngehakt 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt Versgemalen zwarte peper
image text

9. Blauwe-kaasdressing

Heerlijk over een stevige slasoort met plakjes rijpe peer, gebakken champignons, reepjes gebakken of gerookte kipfilet en gebakken spekreepjes.

50 gram blauwe kaas, verkruimeld (bijv. Roquefort) 1 teentje knoflook, geperst 100 ml zure room 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt Versgemalen zwarte peper
image text

10. Honing-mosterddressing

Deze klassieker is geliefd bij velen. Hij past bij alle soorten sla en vrijwel alle ingrediënten. Denk aan reepjes gekookte ham, kaasblokjes, spekreepjes, partjes ei en radijsjes.

1 eetlepel citroensap of witte wijnazijn 4 eetlepels olijfolie Peper 1 eetlepel mosterd 1 eetlepel vloeibare honing
image text

11. Pestodressing

Oh zo makkelijk, maar oh zo lekker. Perfect bij je tomatensalade met lente-uitjes, basilicum, mozzarella en pijnboompitten. Of voor bij je pastasalade.

1 eetlepel witte wijnazijn 1/2 eetlepel pesto 3 eetlepels olijfolie Peper 1/2 eetlepel vloeibare honing
image text

12. Oosterse dressing

Smaakt lekker over een salade met witte kool. Ook goed over eikenbladsla met mango, plakjes perzik en plakjes banaan.

1 eetlepel mosterd 1 eetlepel Japanse sojasaus 1 eetlepel balsamicoazijn 2 eetlepel olijfolie 1 eetlepel sesamolie Peper Paar druppels tabasco
image text

13. Nog een oosterse dressing

Lekker over bijvoorbeeld romaine of frisée sla met banaan, sinaasappel of mandarijn, perziken, ei, hamreepjes, garnalen en 1 eetlepel geroosterde gemalen kokos.

1 eetlepel citroensap ½ rode peper (schoongemaakt, in hele kleine stukjes gesneden) 1 flinke eetlepel zoete gembersaus 1 flinke eetlepel mangochutney 2 theelepels sesamolie 2 lente-uitjes (in ringetjes)
image text

14. Lauwwarme spekdressing

Dit is de enige dressing in de lijst waarbij je niet simpelweg de ingrediënten kunt mengen. Je gaat als volgt te werk. Bak het spek zachtjes tot knapperig en bak de ui mee tot glazig. Afblussen met azijn. Op smaak maken met peper, zout en honing of wat suiker. Lekker over veldsla met partjes tomaat.

3 eetlepels olijfolie 50 gram magere spekreepjes 1 kleine ui of sjalotje 1 1/2 eetlepel witte azijn Peper 1 eetlepel honing of wat suiker
image text

15. Portdressing

Port en kaas: een gouden duo. Daarom smaakt deze dressing ook het beste over gemengde sla met bijvoorbeeld blokjes stilton, blokjes gorgonzola en geroosterde walnoten.

1 eetlepel rode wijnazijn 2 eetlepels rode port 1/2 theelepel mosterd 2 eetlepels olijfolie 2 eetlepels walnootolie
image text

Meer salades & dressings

Op zoek naar meer inspiratie voor salades? Bekijk de volgende recepten eens.

Bekijk meer