Bereidingswijze
Zet in 6 stappen deze heerlijke Gegratineerd ovenschoteltje witlof met ham ei en boursin op tafel.
- Schil de aardappelen, snijd ze in plakken van plm. 1 cm dikte. Was de aardappelen en kook ze bijna gaar in water met zout. Laat ze goed uitlekken.
- Maak de witlof schoon, verwijder het uiteinde van de stronkjes en snijd de witlof in dunne reepjes. Was de witlof, laat uitlekken, en kook de witlof met het aanhangende water beetgaar. Goed uitlekken in een vergiet.
- Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Vet de ovenschaal in met boter of olie.
- Verhit de boter of olie in een (grote) (koeken)pan. Bak hierin het sjalotje en het teentje knoflook glazig. Meng de beetgare witlof erdoor samen met de reepjes gekookte ham. Verkruimel de boursin en laat dit smelten in de witlof. Breng de witlof op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Verdeel de helft van de aardappelplakjes over de bodem van de ovenschaal. Verdeel de witlof over de aardappelplakjes. Dek af met de rest van de aardappelplakjes.
- Meng de losgeklopte eieren met de geraspte kaas. Giet dit over de ovenschaal. Zet de schaal ongeveer 30 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot de aardappelen een mooie goudbruine kleur hebben gekregen.