Riestevlaoi (rijstevlaai)

Riestevlaoi (rijstevlaai)

Smulweb imageSmulweb

Een klassieke Limburgse vlaai: Riestevlaoi. Een ronde lap van luchtig deeg, met een vulling van zoete romige rijstepap. Perfect om te delen, maar op eigen risico want hij is overheerlijk! Bak deze rijstevlaai in de oven op 200°C, en laat minimaal 1 uur afkoelen in de koelkast. Bon appétit!

120 min bereiden

hoofdgerecht

10 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 6 stappen deze heerlijke Riestevlaoi (rijstevlaai) op tafel.

  1. Was de rijst en laat goed uitlekken.
  2. Giet de melk in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Doe al roerend de rijst, het zout, en het vanillestokje erbij en laat alles op een laag vuur met de deksel op de pan, af en toe roerend, 1 uur zachtjes koken.
  3. Klop de eieren los en roer de suiker en custard door. Roer dit mengsel met de boter door de rijstebrij, haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje.
  4. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in. Voeg de suiker in de in stukjes gesneden boter toe en breek het ei erbij. Kneed alles, scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend, tot een mooi deeg. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.
  5. Kneed het deeg daarna nog even goed door en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde lap, iets groter dan de vlaaiplaat. Beboter de vlaaiplat en bekleed de plaat en de randen met het deeg. Laat het deeg nog eens 30 minuten rijzen en schep er dan de rijstebrij in. Vouw de openstaande deegrand over de rijst en bak de rijstevlaai in een voorverwarmde oven (200°C) in 1 uur gaar en goudbruin.
  6. Laat de rijstevlaai minstens 1 uur in de vorm afkoelen. Zet hem daarna in de koelkast en serveer hem als hij goed koud is.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken