- 750 g Groene kool
- 0.25 Knolselderij
- 10 g Jumbo Tijm
- 0.1 g Rode peper
Bereidingswijze
Zet in 14 stappen deze heerlijke Ribollita - toscaanse wintersoep op tafel.
- van tevoren
- Zet de gedroogde bonen onder water in een pan. Week ze een nacht.
D-day - Kook de bonen gaar in het weekwater - op een laag vuur. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Meestal is de kooktijd 1 uur.
- Snijd de knolselderij, prei, wortel, ui en knoflook in kleine blokjes. Hak het rode pepertje fijn.
- Snijd de krabbetjes in niet te grote stukken (paar centimeter). Dit hoeft niet netjes of gelijkmatig.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote (soep-)pan
- niet te heet. Bak de krabbetjes rondom zachtjes aan. Neem ze uit de pan als ze bruin zijn en houd ze apart.
- Bak de gesneden groenten zachtjes aan met het rode pepertje.
- Voeg de pot bouillon toe met voldoende water (zie verpakking). Voeg de krabbetjes, tijm en laurierblaadjes toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Laat de soep in 45 minuten gaar worden op het laagste pitje.
- Verwijder de harde nerven uit de koolbladeren en snijd ze in grove repen. Voeg de repen toe. Kook ze 10 minuten mee. (Ik kook kool liever niet te lang)
- Snijd de ham in kleine blokjes. Pureer ¾ deel van de bonen. Voeg de ham en alle bonen (gepureerd en heel) toe. Roer goed door.
Afwerking - Verwijder tijmtakjes en laurierblaadjes.
- Haal de krabbetjes uit de pan. Verwijder botjes en vet. Snijd het vlees in blokjes en doe weer in de soep. Breng op smaak met zout en peper - indien gewenst.
- Warm de soep weer wat op. Eet smakelijk!